Rallylydnad

Rallylydnad – en hundsport med samspel i fokus

Rallylydnad är en sport där hund och förare genomför en bana med skyltar som illustrerar olika moment som ska utföras. Varje bana är unik och innehåller 12-20 skyltar. På skyltarna kan det exempelvis stå ”360 grader höger”, ”sitt” eller ”skicka över hinder”. På tävling finns det fyra klasser: Nybörjarklass, Fortsättningssklass, Avancerad klass och Mästarklass.

Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden ”kör” en bana enligt ”kartläsarens”, förarens, anvisningar, vilket kräver bra kommunikation och samarbete mellan förare och hund.

I rallylydnad står samspelet mellan hund och förare i fokus. Det behövs god allmänlydnad och framförallt en mycket god kontakt mellan förare och hund. Men det allra viktigaste är att ha roligt tillsammans med sin hund. När man går en bana ska föraren visserligen inte röra hunden men det är fritt fram att uppmuntra, ropa, klappa i händerna och på andra sätt heja på.

Rallylydnad är en utmärkt aktivitet för den vanliga familjehunden. Hunden behöver inte utföra alla moment perfekt för att få ett bra resultat, men hundsporten ställer ändå höga krav på samarbete och kontakt. Inga fysiskt krävande moment ingår och därför passar hundsporten även hundar och förare i alla åldrar.

Klubbens rallyverksamhet

Rallygruppen håller till på stora appellplanens smala östra del, där vi i angränsande byggnad förvarar vårt träningsmaterial. Vi har en rallykommitté som planerar kurser, tävlingar och andra aktiviteter i rallylydnad, men precis som för övrig verksamhet behövs ideell kraft från klubbens eldsjälar. Vi har även en Facebook-grupp – GMBK Rallylydnad – där man kan bli medlem och få aktuell information om olika aktiviteter.

Inplanerade aktiviteter hösten 2021

  • Vi har öppen träning tisdagar från ca kl 18:00 från och med september månad (undantag när vi har
    pågående tävling). Alla hjälps åt att bygga banor, det finns ingen ansvarig person eller instruktör.
  • Vi anordnar inomhusträning vintertid – dessa träningstillfällen läggs ut i FB-gruppen.
  • Tillfällen att testa sig själv och hunden kan man göra i Träningstävlingar för en liten kostnad – se
    Facebookgruppen.