Specialsök

Specialsök – att söka, hitta och markera en specifik doft

Specialsök är ett samlingsbegrepp för hundens arbete att söka efter och markera olika dofter, såkallade etiketter. Det kan vara allt ifrån narkotika och sprängmedel till vägglöss, kantarell eller något annat. Vi som förare lär oss att läsa vår hund, för att förstå när hunden visar oss att den har hittat en gömma.

Ny provform på gång
SBK håller just nu på och arbetar fram en framtida provform där miljöerna man söker i kan skifta. Tanken är att provet ska vara öppet för både intresserade hundägare som vill träna och aktivera sin hund, samt vara givande för den som sysslar med specialsök tjänstemässigt. Etiketten som används är Röd Kong Classic. Mer om SBKs arbete kan du läsa på https://www.brukshundklubben.se/tavling-utstallning/specialsok/
Uppdateringar finns också på https://www.facebook.com/sbkspecialsok och inofficiella prov hittar man i gruppen https://www.facebook.com/groups/sbkspecialsokforum

Nosework – provform sedan 2017
Sedan 2017 kan man tävla officiellt i Nose Work (NW). Ansvarig för de officiella tävlingarna är Svenska Nose Work Klubben (SNWK). De etiketter/dofter som används är eukalyptus (E), lagerblad (LB) och lavendel (LV). Man använder sig av hydrolat, dvs vattenlösliga former av dofterna. NW finns i tre olika svårighetsklasser: NW1 (bara etikett E), NW2 (både E och LB) och NW3 (E, LB och LV). Momenten (typen av sökområden) som ingår är Inomhus, Utomhus, Fordon samt Behållare. En tävling med alla dessa moment kallas TSM – Tävling i samtliga moment. Man kan även tävla i de Enskilda momenten, TEM. Då genomför man fyra sök på t ex bara fordon. Diplom får man vid 100 poäng och tre diplom ger uppflyttning till nästa svårighetsklass.
För att få börja tävla i NW behöver man göra ett doftprov (DP) på varje etikett. Mer information om Nose Work finns på https://www.snwk.se/ Där finns även kalender för både doftprov och tävlingar.

Specialsök på GMBK
På GMBK ordnar vi kurser, träningar och prov/tävlingar i både specialsök och nosework. Vi har en Facebookgrupp som heter GMBK Specialsök https://www.facebook.com/groups/200632110302173 Där uppdaterar vi med roliga artiklar, kommande aktiviteter mm.
Det går bra att träna specialsök på klubben, här finns flera spännande sökområden. Men tänk på att alltid använda dofthållare (dosa, provrör eller dylikt), för att inte kontaminera området. Kom också ihåg att få med dig ALLA utlagda gömmor, annars förstör du för de klubbkamrater som kommer efter för att träna.

I specialsökskommittén sitter:
Annica Johansson
Malin Hedeberg
Erika Ljungberg
Mia Tegbrant
Anna Johansson
Mona Borgh

Är du nyfiken på specialsök? Välkommen att höra av dig till oss på mejl specialsok@sbk-gmbk.se