Agility

dm

Agility är en hundsport som från början anordnades som pausunderhållning på Storbritanniens största hundutställning, Crufts. Inspiration till sporten hämtades från hopptävlingar för hästar. Sporten blev en officiell tävlingsgren i Sverige år 1987 och idag hålls tävlingar året runt, för både nybörjare och elit.

En agilitybana består av 15-20 hinderpassager som ska genomföras på tid. En del hinder ska hunden hoppa över, andra ska den balansera på och så finns det tunnlar att springa igenom och pinnar som den ska gå slalom mellan. Hindren ska hunden ta i en viss ordning och från rätt håll och på rätt sätt.

Det finns två olika sorters klasser, agilityklass och hoppklass, och dessa delas in i svårighetsgrad från klass I till klass III. Man även tävla i lag. I agilityklasserna kan alla hinder finnas med men i hoppklass finns inga balanshinder med. På en tävling får du som förare ta hjälp av röst och handtecken för att styra hunden mot rätt hinder. Däremot får du och hunden inte röra vid varandra. Förutom att alla hinder ska klaras av rätt ska det helst också gå fort. Det är inte helt lätt att klara av ett lopp både felfritt och snabbt, men vi kan lova att både du och din hund kommer att ha väldigt roligt tillsammans när ni tränar och/eller tävlar inom denna roliga sport.

Klubbens agilityverksamhet

Klubben har som mål att hålla både kurser, tävlingar och andra aktiviteter i agility men precis som övrig verksamhet behövs ideell kraft från klubbens eldsjälar.

Inplanerade tävlingar 2017

• Trippelchansen